Вы тоже можете добавить фото, отчет, туристический объект, статью! Стать автором!

Церковь св.Параскевы (п.г.т. Луков, Волынская обл.): карта, описание

 Natalka   586

Галерея

Еще никто не добавил! Вы будете первыми!
Добавить фото

... Карта

Где П.г.т. Луков, Турийский район, Волынская область
Время строительства 1723 г.
Ныне действует за предназначением
Высота н.у. моря 200.0 м
Материал \ Состояние кладка \ хорошее
Стиль барокко
Статус памятник архитектуры национального значения
Охранный номер 135/1
Конфессия (сейчас) УПЦ МП
Доступ посетителей свободный, по расписанию
Значимость 4.0 из 5 (1 голос)
Побывали 1 пользователь

Цегляна церква святої Параскеви у смт. Лукові Турівського району, що на Волині збудована у 1723 р., її засновником вважають графа Петра Мйончинського.

Храм добре зберігся, збудований у рококово-ренесансному стилі, поєднуючи бароко з ренесансом, покритий високою двосхилою покрівлею. Церква з архітектурного погляду – однонефна з напівциркулярним презбітерієм та притвором. У західній частині нави знаходяться хори, які тримаються на восьмигранних стовпах. На західному фасаді храму, у самому центрі над карнизом розміщено зображення святої Параскеви.

Нартекс та основна частина будівлі покриті високим дахом, стіни фасадів декоровані фігурними прикрасами, фронтоном, пілястрами, а сам дах викладений черепицею. Фронтони прикрашені невеликими обелісками.

За своєю об'ємно-просторовою будовою храм відносять до найбільш цікавих кам'яних пам'ятників архітектури Волині у XVІІІ ст. У цьому ж столітті із західної сторони прибудована триярусна дзвіниця рідкісної архітектури: квадратна у плані, накрита шатром, навколо двох верхніх ярусів знаходяться галереї. Вважається, що дзвіниця належить до найбільш високохудожніх зразків дерев'яної народної архітектури України. У її нижньому ярусі, що вертикально обшитий дошками, зроблено наскрізний прохід на подвір'я храму, на якому розташований житловий будинок та господарські будівлі. Уся ділянка обнесена цегляним парканом.

Церква святої Параскеви упродовж тривалого часу належала до унії, а у 1839р. була приєднана до православної єпархії. В її інтер'єрі зберігається зразок народного живопису – образ, на якому зображено святого Юрія в лицарському обладунку.

У селищі Луків (до 1946р. – Мацеїв) можна натрапити на рови, вали та підземні ходи, що свідчить про його історичне минуле. За однією з версій, яку запропонував львівський історик Борис Возницький, у Лукові був замок, в якому у XІІІ ст. оселилися лицарі-тамплієри, тобто це єдине місце у Східній Європі, де жили члени цього ордену поза межами Німеччини й Франції. Львівський дослідник у книзі британця Фалена Ніколсона знайшов інформацію про те, що у 1239 р. після повернення з хрестового походу лицарі оселилися у с. Луків на Волині. Слід відзначити, що до Другої світової війни на території смт. Луків, крім православної святині, знаходилися культові споруди католиків та юдеїв.

Церква та дзвіниця належать до пам'яток архітектури, ансамбль якої є рідкісним оригінальним поєднанням мурованої церкви стилю бароко з дерев'яною дзвіницею, що виконана у народних традиціях.

Andrij

Объекты в комплексе (1)

Фото (0)

Еще никто не добавил! Вы будете первыми!
Добавить фото

1. Колокольня церкви св.Параскевы

[карта]
Построено 1723 г.
Сегодня действует за предназначением
Материал \ Состояние дерево \ хорошее
Стиль народная архитектура
Статус памятник архитектуры национального значения
Номер 135/2
Перестройки (після 1990) кровля, купола
Планируют 1 пользователь
Отчеты, краеведческие статьи (0)
Об этом месте пока не написано ни одного отчета. Вы можете
Добавить отчет
Обсуждение на форуме (0)
Это место пока не упоминается ни в одной теме форума. Вы можете
Создать тему

Комментировать
Имя* (буква, потом буквы цифры _-.)
Email* (останется в тайне)
Комментарий*
Добавить Очистить
 
Подождите пожалуйста