Вы тоже можете добавить фото, отчет, туристический объект, статью! Стать автором!

Костел Успения Пресвятой Богородицы (г.Ковель, Волынская обл.): карта, описание

 Natalka   652

Галерея

Еще никто не добавил! Вы будете первыми!
Добавить фото

... Карта

Где Город Ковель, Ковельский район, Волынская область
Построено 1771 г.
Теперь действует за предназначением
Высота н.у. моря 171.0 м
Адрес ул. Вербицкого, 1а
Материал \ Состояние дерево \ хорошее
Стиль народная архитектура
Статус памятник архитектуры национального значения
Номер 1049/0
Конфессия сначала \ теперь РКЦ \ РКЦ
Изменения (після 1990) нет
Режим доступа свободный, по расписанию

У 1771 р. власник села Вишеньки Рожищенського району, що на Волині, поміщик Станіслав Маневський збудував римо-католицький дерев'яний костел Успіння Пресвятої Богородиці, який вважають унікальною архітектурною пам'яткою України.

Його особливість полягає у тому, що тогочасні зодчі взяли за взірець кам'яні костели оборонного типу. За історичними відомостями цей храм згорів у 1847 р. і був відбудований у 1859р., а вже в радянські часи його приміщення використовували як пункт для прийому молока. Після проголошення Незалежності України декан луцької дієцезії Людвіг Камілєвський запримітив цю незвичайну культову споруду і запропонував перемістити її до м. Ковеля.

Роботи з демонтажу храму розпочалися 5 грудня 1994 р., його акуратно по частинах розібрали і перевезли у це місто. Для цього влада виділила на вулиці Вербицького досить велику ділянку землі, на якій насипали штучний пагорб і возвели цей найстаріший дерев'яний костел на Волині. Таким чином, у 1996 р. м. Ковель поповнилося ще однією культовою дерев'яною пам'яткою архітектури XVІІІ ст. Його майстерно відреставрували і надали первісного вигляду, який він мав у 1771 р. У жовтні 1996 р. оновлений костел було освячено львівським архієпископом Мар'яном Яворським.

В основі храму знаходиться священний камінь, який спеціально для цього привезли з Єрусалиму. На фасаді цієї величної споруди розміщено дві вежі. Костел збудовано на квадратному плані, до його стін приєднано ризниці, а з двох боків і у самому центрі знаходяться вівтарі. Один з вівтарів виконано у стилі бароко, що є найціннішою пам'яткою цього храму. Зовні будівля облицьована дошками і покрита клинчастими дощечками (гонтами), має два куполи і дві вежі. Храм входить до реєстру найвизначніших пам'яток дерев'яної архітектури, оскільки таких храмів в Україні збереглося лише два. На хорах знаходиться орган, привезений з Австрії, тому тут можна почути чудову органну музику під час недільних богослужінь, які проводяться українською і польською мовами. Територія навколо костелу оформлена у витонченому мистецькому стилі, тому в цьому місці часто можна побачити молодят, яким подобається саме тут приймати обряд вінчання, що дарує їм незабутні спогади. На його теренах знаходяться штучний фонтан і альтанка, а також – місточок, під яким дзюрчить струмок. Ці всі принади прикрашають подвір'я святині і приваблюють туристів.

Костел Святої Анни у м. Ковелі, що на Волині, історія якого сягала ще XVІ ст., був знищений після Другої світової війни, тож парафія залишалася без храму. Ковельській парафії Святої Анни, про яку існують історичні дані ще з XVI століття, служить храм Успіння Пресвятої Богородиці, привезений з Вишеньок, це не є протиріччям, саме в цьому і відчувається велика сила християнської віри.

Andrij

Отчеты, краеведческие статьи (0)
Об этом месте пока не написано ни одного отчета. Вы можете
Добавить отчет
Обсуждение на форуме (0)
Это место пока не упоминается ни в одной теме форума. Вы можете
Создать тему

Комментировать
Имя* (буква, потом буквы цифры _-.)
Email* (останется в тайне)
Комментарий*
Добавить Очистить
 
Подождите пожалуйста