Вы тоже можете добавить фото, отчет, туристический объект, статью! Стать автором!

Украинский степной природный заповедник: карта, описание

 Petro   4709

Галерея

Еще никто не добавил! Вы будете первыми!
Добавить фото

... Карта

Частично, невдалеке Сумская область, Донецкая область, Запорожская область
Высота н.у. моря 153.0 м
Площадь 2 768.4 га
Статус памятник природы общегосударственного значения
Взято под охрану 1968 г.
Доступ туристов заповедная территория

Український степовий природний заповідник (УСПЗ) - степова перлина України. Заснований у 1961 р. шляхом об'єднання чотирьох степових заповідників: це Хомутовський степ (1926 р.), Кам'яні могили (1927 р.), Михайлівська цілина (1928 р.) та Стрільцівський степ (останній у 1968 р. передано до складу Луганського природного заповідника). У 1988 р. було створено четверте відділення УСПЗ - Крейдова флора - на схилах правого берега долини ріки Сіверський Донець.

Кожне із чотирьох відділень УСПЗ оригінальне і неповторне.

Хомутовський степ, розташований у межах Приазовської низовини, на лівому березі р. Грузький Єланчик - це море ковили з білими кулями катрану татарського та блакитними плямами льону австрійського, шавлій пониклої і сухостепової, жовтими картинами квітучих калофаки волзької та вайди фарбувальної, синьо-фіолетових кущів залізняка та зелених злаків. Лише тут можна спостерігати 12 видів ковили. Незабутнє враження надають у травні десятки гектарів яскраво-червоної півонії тонколистої (воронцю).

Кам'яні могили - гірська країна серед неозорої рівнини, яка розташована у південно-східній частині Приазовської височини. Рельєф гірський. Утворений двома пасмами виходів кристалічних порід, що простягнулися з північного заходу на південний схід уздовж правого берега річки Каратиш.

Захоплення і подив викликають по невеликих улоговинах галявинки косариків тонких та орхідей запашної і блощичної, а весною - золотисті віночки авринії скельної, що квітчають гори.

Крейдова флора - єдина значна за розміром заповідна ділянка кретофільної (крейдової) флори на Україні, що збереглася у задовільному стані.

Заповідник розташований у північно-східній частині Донецької області у Краснолиманському та Слов'янському районах на правому високому березі ріки Сіверський Донець. Рельєф дуже розчленований яружно-балковою сіткою.

Значне місце у цьому відділенні посідають ліси (30.3%), де частка лісових угрупувань досягає 344 га, половина яких приходиться на сосну крейдяну, занесену в Червону книгу України, а друга - на байрачні діброви. УСПЗ - єдиний заповідник на Україні, де ці типи лісів охороняються.

Михайлівська цілина - єдина на Україні заповідна ділянка барвистого злаково-різнотровного лучного степу, що знаходиться в зоні Лісостепу і розташована на відрогах Середньоросійської височини, в межах Лебединського району Сумської області.

Сьогодні Український степовий природний заповідник продовжує престижну природоохоронну діяльність у просторому регіоні Північного Приазов'я, здійснює важливі екологічні експерименти щодо управління розвитком фітосистем, проводить моніторинг природних процесів, налагоджує зв'язки і шукає всілякої підтримки у господарських структур регіону.

Леонід Петрович Мордатенко, директор заповідника
Інформація взята з порталу who-is-who.ua

Olеnka

Архитектура, достопримечательности
no photo

Заповедный масив "Каменные могилы"

с.Назаровка, Донецкая обл.

Памятник археологии нац. значения
И это далеко не все! Больше - на поисковых вкладках.
Природа (4)
no photo

Заповедный масив "Каменные могилы"

с.Назаровка, Донецкая обл.

Памятник археологии нац. значения
no photo

Заповедник "Хомутовская степь"

с.Самсоново, Тельмановский район, Донецкая обл.

Памятник природы
no photo

Заповедник "Михайловская целина"

Лебединский район, Сумская область

Памятник природы
no photo

Заповедник "Меловая флора"

с. Кривая Лука, Краснолиманский район, Донецкая обл.

Памятник природы
И это далеко не все! Больше - на поисковых вкладках.
Отчеты, краеведческие статьи (0)
Об этом месте пока не написано ни одного отчета. Вы можете
Добавить отчет
Обсуждение на форуме (0)
Это место пока не упоминается ни в одной теме форума. Вы можете
Создать тему

Комментировать
Имя* (буква, потом буквы цифры _-.)
Email* (останется в тайне)
Комментарий*
Добавить Очистить
 
Подождите пожалуйста