Вы тоже можете добавить фото, отчет, туристический объект, статью! Стать автором!

Михайловская церковь (с.Белосток, Волынская обл.): карта, описание

 Natalka   629

Галерея

Еще никто не добавил! Вы будете первыми!
Добавить фото

... Карта

Где Село Белосток, Луцкий район, Волынская область
Датирование 1636 г.
Ныне действует за предназначением
Высота н.у. моря 208.0 м
Материал \ Состояние кладка \ хорошее
Стиль \ Конструкция барокко \ базилика
Статус памятник архитектуры национального значения
Номер в реестре 142/0
Конфессия сначала \ теперь УПЦ \ УПЦ МП
Доступ посетителей свободный, по расписанию
Планируют 1 пользователь

Свято-Михайлівська церква у с. Білосток Луцького району Волинської області збудована у 1636 р. коштом Семена Гулевича поблизу чудодійного джерела, біля перехрестя доріг у центрі населеного пункту. Джерело, що витікало з-під гори, на якій розташований храм, пробивалось на поверхню численними фонтанами. Його називали "білим стоком", оскільки вода крізь поклади крейди ставала білою, власне звідси і походить назва населеного пункту, перша писемна згадка про який датується 1528р. Отці церкви стверджують, що за своїми якостями вода нічим не поступається Почаївському джерелу Святої Анни. За легендами, князь Володимир Великий понад тисячу років тому споживав воду з цього джерела, так само у цьому місці зупинявся і Богдан Хмельницький.

Свято-Михайлівська церква – це тринефна базиліка, прямокутна за планом, зведена у стилі бароко, з двома ризницями і п'ятигранним презбітерієм. Кам'яні стіни мають товщину – до 1,5м. Головний фасад прикрашений трикутним фронтоном з двома вежами, які увінчані куполами. Значно більші за розмірами куполи завершують дах над презбітерієм та нефом. Ця споруда витримувала набіги татар і світові війни.

Після завершення Другої світової війни столітні архіви монастиря було вивезено за межі України. У храмі знаходилася чудотворна ікона Білостоцької Богородиці, яка постійно рятувала людей від різноманітних епідемій, стихійних лих тощо. Це образ давньогрецького мистецтва, написаний ще у XІV ст., ікона була досить громіздкою: виконана на цинковій основі, вкладена у дубову раму, а сама Богородиця була зображена у срібній ризі. У 1995 р. храм пограбували: викрали ікону Білостоцької Богородиці, а також – Євангеліє XVІІІ ст., яке було подароване цій святині її засновником – Семеном Гулевичем, родичем славнозвісної Гальшки Гулевичівни, за гроші якої побудували Братську школу у Києві.

У монастирі при храмі створював свої чудові картини видатний іконописець XVІІ – XVІІІ ст. Іов Кондзелевич, якого ще називають українським Рафаелем, його творіння зберігаються у Волинському краєзнавчому музеї і Музеї волинської ікони. Саме його авторству і приписують надзвичайно цінний Богородчанський іконостас церкви, який після Другої світової війни перенесли до Національного музею м. Львова. Дослідники вважають, що ієромонах Кондзелевич створив ікони "Успіння Богородиці" та "Зішестя Святого Духа".

Свято-Михайлівська церква у Білостоку – входить до монастирського комплексу Білостоцького Хрестовоздвиженського чоловічого монастиря, є пам'яткою архітектури XVІІ ст., охороняється державою і належить до єпархії української православної церкви.

Andrij

Отчеты, краеведческие статьи (0)
Об этом месте пока не написано ни одного отчета. Вы можете
Добавить отчет
Обсуждение на форуме (0)
Это место пока не упоминается ни в одной теме форума. Вы можете
Создать тему

Комментировать
Имя* (буква, потом буквы цифры _-.)
Email* (останется в тайне)
Комментарий*
Добавить Очистить
 
Подождите пожалуйста