Вы тоже можете добавить фото, отчет, туристический объект, статью! Стать автором!

Костел Пресвятой Троицы и св. Марии Магдалины (с.Затурцы, Волынская обл.): карта, описание

 Natalka   896

Галерея

Еще никто не добавил! Вы будете первыми!
Добавить фото

... Карта

Где Село Затурцы, Локачинский район, Волынская область
Построено 1641 г. – 1642 г., 1920 г.
Ныне действует за предназначением
Высота н.у. моря 216.0 м
Адрес ул. Бойка, 6а
Материал \ Состояние кладка \ удовлетворительное
Стиль \ Конструкция барокко \ базилика
Функция оборонительный храм
Статус памятник архитектуры национального значения
Номер 1031/0
Конфессия (сначала) РКЦ
Доступ посетителей свободный, по расписанию
Телефон(ы) Показать
Планируют 1 пользователь

Костел Святої Трійці у с. Затурці, Локачинського району збудований у 1642 р. за кошти Волинського мечника Валеріана Підгороденського, належав до монастирського комплексу отців Августинів. Сам комплекс виник після унії стараннями власників – шляхтичів.

Храм славився своїм оборонним значенням. Збудований у стилі бароко, з часом втратив свої характерні особливості, у споруді відчуваються впливи багатьох епох. Цегляний костел – тринефна базиліка з напівкруглим презбітерієм та чотирьох'ярусною вежею на фасаді.

Село Затурці розташувалося між Луцьком та Володимиром-Волинським, саме тут народилася легендарна Галшка Гулевичівна, одна із засновниць Київського братства, яка у XVІІ ст. славилася на весь край своїм меценацтвом, оскільки походила із заможної родини шляхтичів. А у XІX ст. у тутешньому родинному маєтку народився відомий історик, політолог та громадський діяч – В'ячеслав Липинський. Після другого і третього поділів Польщі у 1793р. і 1795 р. більшість католицьких костелів закрили і перебудували, а їх будівлі і маєтки передали православній церкві. У 1832 р. таким самим чином і вирішили долю цього костелу.

У 1915 р. храм зазнав нищівних руйнувань, а у 20-х роках XX ст. після завершення Першої світової війни його відбудували. Проте, коли закінчилася Друга світова війна, з 1946 р. у костелі розмістили сільський клуб, а дещо пізніше – колгоспний склад. З середини 90-х років XX ст. тут облаштовано меморіальний музей В.Липинського, який час від часу оновлюють. У 1994 р. у храмі закінчилися реставраційні роботи завдяки спонсорам з Голландії, Німеччини, Польщі та Великобританії, а 25 вересня 1994 р. відбулося його освячення у традиціях Римо-католицької віри.

Костел Святої Трійці внесено до реєстру національного культурного надбання, тепер він використовується за призначенням, а також відіграє роль культурного центру. При ньому запроваджено курси польської мови, слухачі яких мають можливість вступати до волинських ВНЗ.

Andrij

Отчеты, краеведческие статьи (0)
Об этом месте пока не написано ни одного отчета. Вы можете
Добавить отчет
Обсуждение на форуме (0)
Это место пока не упоминается ни в одной теме форума. Вы можете
Создать тему

Комментировать
Имя* (буква, потом буквы цифры _-.)
Email* (останется в тайне)
Комментарий*
Добавить Очистить
 
Подождите пожалуйста