Вы тоже можете добавить фото, отчет, туристический объект, статью! Стать автором!

Дмитриевская церковь (с.Журавники, Волынская обл.): карта, описание

 Petro   1253

Галерея

Еще никто не добавил! Вы будете первыми!
Добавить фото

... Карта

Где Село Журавники, Гороховский район, Волынская область
Датирование 1905 г.
Ныне действует за предназначением
Высота н.у. моря 213.0 м
Материал \ Состояние кладка \ хорошее
Стиль российский
Статус памятник архитектуры местного значения
Охранный номер 123-М
Конфессия сначала \ теперь УПЦ МП \ УПЦ МП
Доступ посетителей свободный, по расписанию

Свято-Дмитрівська церква є найвидатнішою спорудою у селі Журавники, Горохівського району, що на Волині. У 1905 р. церкву збудовано за кошти італійського графа Рафаїла де Боссаліні та його дружини Катерини, а проект затвердив Правлячий Синод Руської Православної Церкви. До цього часу у селі функціонувала дерев'яна церква Зачаття св. Анни, яку розібрали через те, що вона була маленькою за розмірами і не могла вмістити усіх прихожан. Крім того, вона потребувала капітального ремонту. Тоді землевласник – вищезгаданий граф, що перебував на службі у російського царя, на цьому місці вирішив збудувати новий мурований храм, який знаходиться там і донині.

Свято-Дмитріївський храм – наче душа Роберта Боссаліні, що розривалася між рідною католицькою Італією та православною Росією. Архітектура цього храму поєднує різноманітні напрями і стилі: стіни – прямокутні, мов рубані, які використовувалися у будівництві класичних костелів; круглі бані яскравих кольорів характерні для православного стилю. Італієць, який опинився на волинських землях, мріяв спорудити православний храм у Бранах, де він проживав у своєму палаці. Однак, там вже був збудований Свято-Покровський храм, який діє до сьогоднішнього дня, починаючи з 1725 р. Тоді він вирішив звести нову церкву у сусідньому селі Журавниках. У Петербурзі йому дали на це дозвіл, за яким йому довелося звертатися кілька разів. Цеглу для спорудження святині привезли з Уралу, де народилася дружина Роберта – Катерина, а досвідчений зодчий майстерно збудував цей чудовий храм. Останки графа знайшли вічний спочинок у каплиці сусіднього села Брани, яка є майже точною копією храму у Журавниках, лише - у мініатюрі.

Слід відзначити, що у музеї волинської ікони зберігається унікальний образ Святого Миколая, який привезений з Дмитріївської церкви села Журавники. Ця ікона вражає своєю величністю і монументальністю. Біля голови Святого Миколая зображені постаті Христа і Матері Божої, а сам Миколай зодягнений у жовтий підризник, краї якого мають багатий орнамент, червоний сакос, прикрашений золотим орнаментом, та зелено-срібний хрещатий омофор.

У 2005 р. у селі відзначили століття з часу спорудження церкви, яка була вже до цього моменту відремонтована. Ця архітектурна пам'ятка початку XX ст. знаходиться біля самої траси Луцьк-Львів, таке розташування є дуже зручним для відвідувачів і туристів.

Andrij

Отчеты, краеведческие статьи (0)
Об этом месте пока не написано ни одного отчета. Вы можете
Добавить отчет
Обсуждение на форуме (0)
Это место пока не упоминается ни в одной теме форума. Вы можете
Создать тему

Комментировать
Имя* (буква, потом буквы цифры _-.)
Email* (останется в тайне)
Комментарий*
Добавить Очистить
 
Подождите пожалуйста