Вы тоже можете добавить фото, отчет, туристический объект, статью! Стать автором!

Село Куткор: карта улиц, описание

 Petro   1339

Галерея

Еще никто не добавил! Вы будете первыми!
Добавить фото

... Карта

Где Буский район, Львовская область
Высота н.у. моря 213.0 м
Жителей \ Площадь 963 \ 0.9 кв.км
Индекс \ Телефонный код 80550 \ +38 (03264)
Водоемы Река Полтва, Река Ярычевка
Посетили 1 пользователь

Вперше згадується в документах 1475 р. З 1585 р. село було власністю графів Лончинських. Жидачівський хорунжий Є. Лончинський 1727 р. отримав привілей короля Августа ІІІ на заснування на ґрунтах свого села Куткора у Львівській землі нового містечка Маріянова ( на честь Діви Марії ) на магдебурзькому праві, а також дозвіл на річні ярмарки й торги та інше. Лончинський розпочав планомірне будівництво нового містечка з ринковою площею. Завдяки вигідному розташуванню на торговельному шляху з Волині до Львова містечко швидко розбудовувалось, стало важливим осередком ремесел і торгівлі.

У 1753 р. в Куткорі поселилися монахи капуцини, на місті старого дерев'яного костела було збудовано новий цегляний і обведений муром. У 1788 – 1838 в селі діяла папірня, що випускала якісний папір, зокрема рисувальний, який мав великий попит у Галичині. У 1798 р. продукція папірні досягла 1000 стіл рисувального і 2000 стіл пакувального паперу. Для маркування паперу власник Куткора генерал Ю. Лончинський використовував свої ініціали й герб. Інвентар від 21 жовтня 1838 р. – це остання згадка про Куткірську папірню. За переказами папірня згоріла.

У 1800 р. маєток належав графові Ю. Лончинському, який мав 450 моргів землі, 114 моргів лук і городів, 111 моргів пасовищ та 764 морги лісу. Для селян припало 498 моргів орної землі, 305 моргів лук і городів та 24 морги пасовищ. За переписом 1880 р. в Куткорі проживало 739 жителів, а в панському маєтку – 80 чоловік. Серед жителів Куткора 2/3 населення становили українці і 1/3 поляки.

Наприкінці ХVІІІ – ХІХ ст. в Куткорі була фабрика стрілецького пороху, що належала урядові. Наприкінці ХVІІІ ст. було відоме виробництво шовкових поясів з написом "Куткір". Тут функціонували млин, фабрика крохмалю, відома цеглярня, хмілярня, олійня, молочарня, бійня худоби, пекарня, п'ять магазинів, кінна пожежна. Також була побудована дерев'яна греко-католицька церква, цегляна школа, читальня (НД).

Графський маєток і замок був розташований на правому березі ріки Полтва , поруч із мостом через ріку й недалеко від лісу. Від замку аж до лісу графинею було посаджено липову алею, як напам'ять про смерть сина , що сталася внаслідок дуелі між сином графині й коханцем його дружини біля лісу на "Корчунку". Тепер ця алея належить до пам'яток природи.

Розвиток і забудова містечка Маріянова припинилася зі смертю графа Лончинського. Надалі Куткір залишився селом. У 1836 р. графиня Лончинська продала Куткір Ю. Вербицькому. Також у цьому році була проведена земельна реформа за якою було скасовано кріпосне право. В честь цієї дати громадою села було поставлено кам'яний хрест біля дороги, що розділяє село від графського маєтку. Хрест зберігся до нинішніх днів як пам'ятка історії. Граф здав частину лісу селянам, а на орних землях поселилися польські колоністи. І так виник на лівому березі річки Полтва на північний захід від Куткора хутір Марушка–Біла. А на протилежному боці села, під лісом виник другий хутір Винна.

У 1920 році біля села відбувалися запеклі бої підчас польсько-радянської війни. Тоді Перша Кінна ввійшла в село на чолі з С. Будьонним, який виступив на мітингу з балкону Народного дому "Просвіта". Під час ІІ Світової війни воювало 20 жителів села, 11 з яких загинуло. За підпільну боротьбу проти Радянської влади було вивезено в Сибір 12 сімей, сиділо в тюрмах 19 чоловік, серед яких трьох було закатовано насмерть. Незважаючи на супротив населення у 1949 році в селі було створено колгосп, за яким було закріплено 2261га землі в т.ч. 1687га орної. 1950-засновано партійну організацію, в яку входило 27 комуністів і 42 члени ВЛКСМ.

Важливою подією для громади села стало заснування 11 березня 1990 р. Народного руху, який нараховував 23 чоловіки. У селі на цей час жваво відроджувалась національна свідомість людей яка десятки років була пригнічена Радянською владою. 1991 р. – громадою висипана символічна могила борцям за вільну Україну, відремонтовано Народний дім "Просвіта", а також створювались творчі колективи.

Село Куткір гордиться своїми видатними земляками. Серед яких художниця Софія Карафа-Корбут. Народилася талановита майстриня пера в селі Куткір 23.08.1924 року в сім'ї вчителів. Закінчивши Куткірську школу , батьки її влаштували у Львівську школу-гімназію при монастирі Сестер Василіянок, пізніше закінчила художнє училище, а згодом і Львівську академію прикладного мистецтва. Увесь творчий шлях С. Карафи-Корбут, як ілюстраторки складається із 60-ти автономних творчих позицій, кожна з яких – певна протяжність графічних циклів.

В 1996 р. С. Карафа-Корбут стала лавреатом Шевченківської премії. Померла видатна художниця 29.11.1996 р., і похована на своїй батьківщині в селі Куткір.

Джерело: busk.com.ua

Petro

Архитектура, достопримечательности
no photo

Церковь Преображения Господня

с.Куткор, Львовская обл.

Деревянный храм, памятник арх. мест. значения
no photo

Капуцинский костел Марии Снежной

руины, с.Куткор, Львовская обл.

Памятник архитектуры
no photo

Кладбищенская часовня

с.Куткор, Львовская обл.

Памятник архитектуры
no photo

Крест отмены барщины

(Видимо только зарегистриванным пользователям)

с.Куткор, Львовская обл.

no photo

Польское кладбище

с.Куткор, Львовская обл.

Памятник истории
no photo

Народний дом "Просвита"

(Видимо только зарегистриванным пользователям)

с.Куткор, Львовская обл.

Памятник архитектуры
no photo

Келии монастыря Капуцинов

с.Куткор, Львовская обл.

Памятник архитектуры
no photo

Могила Софии Караффа-Корбут

(Видимо только зарегистриванным пользователям)

с.Куткор, Львовская обл.

Памятник истории
И это далеко не все! Больше - на поисковых вкладках.
Природа (4)
no photo

Река Полтва

приток Западного Буга

Села:15  Города:2
Притоки:2
Статьи: (3)
no photo

Липа

(Видимо только зарегистриванным пользователям)

200 лет, с.Куткор, Львовская обл.

Памятник природы
no photo

Липовая аллея

с.Куткор, Львовская обл.

Памятник природы
no photo

Река Ярычевка

(Видимо только зарегистриванным пользователям)

(Ярычевский канал)

приток Полтвы, Львовская обл.

Села:11  Поселки городского типа:2  Города:1
Статьи: (1)
И это далеко не все! Больше - на поисковых вкладках.
Отчеты, краеведческие статьи (0)
Об этом месте пока не написано ни одного отчета. Вы можете
Добавить отчет
Обсуждение на форуме (0)
Это место пока не упоминается ни в одной теме форума. Вы можете
Создать тему

Комментировать
Имя* (буква, потом буквы цифры _-.)
Email* (останется в тайне)
Комментарий*
Добавить Очистить
 
Подождите пожалуйста