Вы тоже можете добавить фото, отчет, туристический объект, статью! Стать автором!

Церковь св.Дмитрия (деревянная, с.Волчковцы, Тернопольская обл.): карта, фото, описание

 Natalka   1413

все Фото (4)

Церковь св. Дмитрия (1724р.) в Волчковцах

... Карта

Где Село Волчковцы, Зборовский район, Тернопольская область
Построено 1724 г., 1882 г. – 1886 г., XX ст.
Ныне действует за предназначением
Высота н.у. моря 372.0 м
Материал \ Состояние дерево \ удовлетворительное
Стиль \ Конструкция народная архитектура \ трехдольная
Статус памятник архитектуры местного значения
Охранный номер 2056
Конфессия сначала \ теперь УГКЦ \ УГКЦ
Изменения (після 1990) строение целиком
Доступ посетителей свободный, по расписанию
Побывали 1 пользователь

Дерев'яна церква Св. Димитрія – архітектурна пам'ятка – одна з найстаріших на Зборівщині. Як довго Вовчківці є окремою парафією невідомо, бо найстарші метрикальні книги походять лише з 1784 р. З них довідуємося, що першим парохом села був Іван Квасницький. Після о. Квасницького були отці, що приїжджали з Івачева та Ярославич. У 1850 р. О. Андрій Гуціковський із Ярославич склав історично цінний інвентар церкви, де сказано про земельну власність церкви та про Євангеліє "Малий лист", видане у 1690 р., і друге Євангеліє з 1771 р. Ці Євангелія зберігалися до Другої світової війни в церкві, а подальша доля їх невідома. З 1918 по 1944 роки священиком був о. Іван Городиловський.

Церкву збудовано зі соснових брусів парафіяльним коштом в 1724 році. За переказами, первісно була розташована на старому цвинтарі, за селом. Будівничим був місцевий майстер Бабірецький. У 1882 році зроблені нові дубові підвалини, укладено нову підлогу, оновлено в середині і дах покрито новими ґонтами. Сильно пошкоджена під час Першої світової війни. В міжвоєнний період підготували камінь для будівництва мурованої церкви, проте встигли до початку війни збудувати кам'яну дзвіницю - решту будматеріалів конфіскувала радянська влада. Церква мала 5 бань. В 1944 р. частково зруйнована. По війні, очевидно, збережену нижню частину церкви накрили дахами. В 2006 році з середини церква обшальована вагонкою. Церква в користуванні громади УГКЦ. Знаходиться в центрі села, біля роздоріжжя. Низька тризрубна на великих дубових підвалинах безверха будівля. Центральний ширший зруб нави вкритий багатосхилим дахом, гребінь якого завершує великий восьмибічний ліхтар увінчаний маківкою. Вужчі зруби вівтаря і бабинця оточені піддашшям, яке опирається на випусти вінців зрубів. Стіни церковці оббиті фарбованими листами прескартону. В стінах нави встановлені два вікна. Вівтар і бабинець трохи вище піддашшя вкривають трисхилі дахи- їх покриття замінили новим (можливо в 2006 р.), Перед входом до неї збереглися два камяні мальтійські хрести, а на захід від них - мурована стінна п'ятиаркова дзвіниця, на якій збереглися два дзвони.

Декілька слів про церкву з видання "Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ. Парафії, монастирі, храми. Шематизм". Тернопіль: ТОВ "Новий Колір", 2014 - 520 с. - "До 1946 року богослужіння відправляли у старій дерев'яній церкві, згадка про яку датується 1654 роком. У ній молився перед Зборівською битвою Богдан Хмельницький. Біля старої церкви є дзвіниця (мурована), збудована у 1926-1928 роках."

2000001115

Объекты в комплексе (1)

Фото (1)

Колокольня церкви св. Димитрия 30-х гг. ХХ ст.

1. Колокольня церкви св.Дмитрия (деревянная)

[карта]
Датирование 1930 г. – 1940 г.
Сегодня действует за предназначением
Материал \ Состояние кладка \ удовлетворительное
Статус памятник архитектуры
Посетили 1 пользователь
Больше фото (4)
Вовчківці. Церква св. Димитрія
Вовчківці. Церква св. Димитрія
Церковь 1724р. и кельтские кресты
Церковь 1724р. и кельтские кресты
Отчеты, краеведческие статьи (0)
Об этом месте пока не написано ни одного отчета. Вы можете
Добавить отчет
Обсуждение на форуме (0)
Это место пока не упоминается ни в одной теме форума. Вы можете
Создать тему

Комментировать
Имя* (буква, потом буквы цифры _-.)
Email* (останется в тайне)
Комментарий*
Добавить Очистить
 
Подождите пожалуйста