Вы тоже можете добавить фото, отчет, туристический объект, статью! Стать автором!

5 замків-музеїв України (... які неодмінно слід відвідати у 2015 році)

 Systemschyk    31.03.2015  1162

Звісно у цю підбірку хотілось би внести, мабуть, усі замки-музеї, бо всі вони по своєму особливі та унікальні. Однак я додав сюди насамперед ті, в яких особливо відчутний дух старовини, а експозиції замку розповідають про його мешканців та побут знатних родин і їх прислуги.

Можливо, все надто суб'єктивно, проте це саме ті місця, які ви просто мусите відвідати у 2015 році.

Отож розпочинаємо!

1. Замок у Дубно

Справді, хотілося б щоб усі українські замки були у такому стані та з такими музеями. Ця фортеця ніколи не була узята приступом й сюди просто манить дух середньовіччя!

Замок розташований на підвищені й оточений глибокими ровами, а до вхідної брами можна дістатись тільки через міст.

Дубно. Въезд в замок Острожских

Замок у Дубно існував ще з X ст., проте не цей, а його дерев'яний попередник. У 1240-1241 рр. його зруйнували татари, тож власник міста князь Острозький був змушений спорудити нову фортецю. Однак і цього разу це було дерев'яно-земляне укріплення, воно часто потерпало від пожеж, до того ж було розташоване нижче міської забудови.

Саме це наштовхнуло князя Костянтина Острозького на зведення теперішнього замку. Датують його 1492 роком, та в пізніші часи фортецю добудовували й вдосконалювали.

Тут функціонувала своя ливарня, тож на озброєнні замку були аж 73 гармати!

Зараз тут діє музей, де ви можете оглянути надбрамний корпус, бастіони, палаци князів Острозьких та Любомирських і не тільки. Вам неодмінно сподобаються також внутрішні експозиції: історія тортур і покарань, мисливська зала, каземати, зала з озброєнням, виставка карбованих монет та не тільки.

Це справді той музей, який сміливо можна порівнювати з європейськими аналогами. Доречі, можна піднятись на надбрамний корпус, де є оглядовий майданчик, і оглянути замкове подвір'я з висоти. А у товщі замкових бастіонів є величезні галереї-каземати, які також доступні для огляду!

Не вірите? Тоді зайдіть на сторінку замку, огляньте фото та переконайтесь самі!

2. Луцький замок

Нещодавно саме ця твердиня очолила широко відомий у певних колах рейтинг Семи чудес України. І, мабуть, заслужено! Могутні вежі причаровують та манять до себе!

Луцький замок спорудили ще 1340-1383 рр. за наказом останнього великого князя Галицько-Волинського князівства Дмитра Любарта. Фортеця слугувала його резиденцією, а згодом і одним з улюблених замків князя литовського Вітовта. Тут він, навіть, організовував прийняття монархів і дипломатичних посольств Центральної та Східної Європи.

Луцкий замок. Вид на двор из башни в'їздової

Згодом у замку діяв крайовий уряд та канцелярія.

До наших часі збереглись Владича, Стирова та В'їздна вежа, оборонні мури, що їх сполучають, повітова скарбниця та будинок шляхетських судів. Далеко не кожен замок настільки добре збережений. Окрім цього, ви зможете оглянути руїни князівського палацу та церкви Іоана Богослова.

Зараз тут функціонує єдиний в Україні музей дзвонів, а також художній музей, музей книги та не тільки!

3. Кам'янець-Подільська фортеця

Над стрімким кам'янистим каньйоном річки Смотрич тут здіймається могутня фортеця, яка манить багатьох туристів. Спорудили цю твердиню ще у XIV ст., а згодом значно вдосконалювали.

Ці неймовірні вежі з конусовидними дахами під ґонтовим перекриттям просто неможливо забути! Кожна з них має свою назву: Папська, Ковпак, Тенчинська, Ковчег, Нова, Лянцкоронська, тощо. Загалом їх тут аж 11!

Каменец-Подольский. Крепость

У фортеці зараз ви можете ознайомитись з історією замку, оглянути колекцію старовинної метальної зброї та навіть спробувати постріляти з арбалета чи покататись на конях.

Не менш цікавим є і саме місто, розташоване на овальному півострові і майже повністю оточене річкою Смотрич, де також збереглись у великій оборонні споруди та старовинні храми. Сам же замок, як вартовий, охороняє вхід до вузького перейшийку півострова, через який перекинутий старовинний міст. Цей міст, як вважають деякі дослідники, розпочали будувати ще древні римляни!

А ще вам тут запропонують нічну театралізовану екскурсію фортецею. Її для вас проведе міський "староста" зі "свитою".

4. Збаразький замок

Хоч він і молодший від своїх попередників, однак точно вартий вашої уваги. Це один з найкращих зразків оборонної архітектури, а над його створенням трудився знаний інженер Андреа-дель-Аква.

З усіх сторін замок оточений валами з казематами, мурами та ескарпами, а також, навколо замкової гори, болотами.

Твердиня витримувала облоги ворогів, хоча у 1675 році таки не встояла та постраждала від турецько-татарської армії.

Згодом у XIX ст. тут діяла цукрова фабрика, що стало причиною деяких змін та перебудов. До кінця 20 ст. замок практично занепав. Проте ... дива трапляються:

Збаражский замок. Дворец

Зараз у замку функціонує музей з чудовими експозиціями та дуже охайним і красивим внутрішнім подвір'ям. Тут можна переглянути експозицію зброї, дерев'яної скульптури, старовинних знарядь ремісників та не тільки. Варті уваги і тимчасові експозиції, котрі періодично тут демонструються. Окрім цього, у казематах замку є чудовий ресторан, який допоможе вам відчути себе знаттю на середньовічному прийнятті.

Замок оточений великим і затишним парком, звідки відкриваються гарні краєвиди на старе місто. Не полінуйтесь обійти твердиню по периметру, щою оглянути бастіони з усіх сторін! Щоб перейти на сторінку замку і оглянути багато фото, прочитати детальну розповідь про історію споруди, вам навіть не доведеться прокручувати сторінку донизу, адже достатньо клацнути сюди.

5. Хотинська фортеця

Сучасне укріплення спорудили тут у XIII ст. за наказом Данила Галицького. Проте саме місто і дерев'яна фортеця-попередниця тут існували, ще значно раніше, можливо навіть з VIII ст., ще до того, як ці землі завоювали київські князі.

Фортеця має дуже зручне розміщення на підвищенні над дністровським каньйоном. Вона витримувала не одну облогу ворогів, хоча були в її історії також сумні поразки.

Хотинская крепость

Коли вогнепальна зброя удосконалилась, власники твердині наказали кріпакам звести 40 метрову стіну 5 метрів завтовшки. Також були вкопані спеціальні тунелі для війська. Значно пізніше, у 18 столітті, за проектом французьких військових інженерів були споруджені вали та бастіони нової фортеці, яка займає площу аж 15 гектарів.

Зараз фортеця відкрита для туристів, а щоб ваші відвідини стали ще більш незабутніми, можете спланувати їх у час проведення історичних фестивалів.

Використані фото користувачів: RuslikK82, velomandry, Roman

Комментировать
Имя* (буква, потом буквы цифры _-.)
Email* (останется в тайне)
Комментарий*
Добавить Очистить
 
Подождите пожалуйста