Вы тоже можете добавить фото, отчет, туристический объект, статью! Стать автором!

Мандрівка Севастополем та Херсонес Таврійський

 Юлія    28.05.2016  2479  1

Біля руїн храмуКолись давно, коли я була ще маленькою, мене запитували ким я хочу стати. І я, не вагаючись відповідала: "археологом". Дуже вже вабили мене старовинні руїни, древні замки, фортеці та їх історії. З часом ця жага дещо остигла, але любов до історії та минулого рідної України залишилась такою ж палкою. Але у 2012 році мені випала нагода побувати у давньому Херсонесі Таврійському - старогрецькому місті-державі в південно-західній частині Криму. І тут мої дитячі мрії ожили. Я просто не можу передати той захват та захоплення, ті емоції, які вирували в мені тоді і навіть тепер, коли передивляюсь фото із цієї мандрівки...

Херсонес знаходиться у межах сучасного Севастополя, тому ми не могли просто так минути це героїчне та красиве місто і вирушили спочатку на морську прогулянку. Було надзвичайно цікаво розглядати та зблизька і вживу велетенські кораблі, які мов вправні велетні колихались у бухті Чорного моря.

Знаємо, що Чорноморський флот, який дислокується зараз в Криму, був утворений у 1783 році з захопленням Росією Криму та взяттям Севастополя. Розкажу про деякі із його кораблів. Так, наприклад, Госпітальне судно "Єнісей" базується у Південній бухті Севастополя. Судно оснащене сучасним навігаційним, штурманським і медичним обладнанням. На судні розміщені: госпіталь на 100 ліжок, профілакторій на 200 місць, Поліклініка, є вертолітний майданчик, ангар і один вертоліт КА-25. У складі госпіталю є 11 лікувальних відділеннь, аптека і господарське відділення, три операційних зали, реанімація.

Корабель "Єнісей"Судно "Олександр Охрименко"Кабельне судно "Академік Андреєв"Корабель "Донузлав"Госпітальне судно "Єнісей"

Ще одним цікавим судном є рятувально-пушокове судно "Олександр Охрименко". "Адмірал Лазарєв" - це атомний військовий крейсер, в даний момент небоєздатний.

"Академік Андреєв" - кабельне судно. Основним призначенням кабельних суден є прокладка, підйом і ремонт підводних кабелів зв'язку. Ці судна обслуговують кабелі не тільки військового призначення. Будівництво суден такого класу для ВМФ СРСР здійснювалося у Фінляндії.

Сильне враження справив і підводний човен, правда, не пам'ятаю його назви.

Володимирський соборКаплицяІ от ми вже в Херсонесі Таврійському. Спочатку, звичайно, екскурсія, а потім і самостійний огляд руїн давнього міста-колонії. Якщо вірити літопису, саме тут був охрещений Володимир Великий, який вже християнином одружився з прекрасною принцесою візантійською Анною. А потім охрестив і всю Русь у 988 році. На цьому місці був споруджений собор, названий на честь рівноапостольного Володимира, закладений він був 1861 року.

Проходячи далі, ми бачимо залишки будинків простих людей, купців, які жили, працювали тут.

Особливу увагу привертають мозаїки Херсонесу, які не зважаючи на їх вік, дивують відтінками та вишуканістю.

Біля сиґнального дзвонуНапевно всім цікава історія Херсонеського дзвону, який разом із Володимиром зображений на одній гривні. Так от – це сигнальний дзвін, а раніше був церковним дзвоном, він виготовлений ще у XVIII століття, а згодом був встановлений у Херсонесі Таврійському, щоб попереджати судна в умовах поганої видимості про те, що вони перебувають близько від берега. Під час Кримської війни французи забрали дзвін і доставили до Парижу. Лише восени 1913 року Франція повернула дзвін, з нагоди цієї події тут пройшла Хресна хода.

Але найцікавіше і дві тисячі років тому і тепер відбувається в амфітеатрі. Колись це було місце зборів, торгів, зустрічей та прощань. За часів Римського панування тут відбувалися криваві бої гладіаторів. А згодом, із запровадженням християнства амфітеатр покинули і навіть почали використовувати камінь із нього як будівельний матеріял. На цій площі було споруджено два храми та декілька інших будівель.

Ентузіасти роблять спроби реконструювати діяльність театру, ставлячи на сцені спектаклі давньогрецьких письменників. І нам випала нагода побувати у минулому і прямо на руїнах театру відчути себе жителями Херсонесу та побачити одну із комедій Софокла.

Театральная постановка в ХерсонесеВиступ театруТеатр у Херсонесі

Повірте, можна ще багато розказувати та описувати, але не передати словами всю красу, атмосферу та емоції від відвідування цієї неоціненої пам'ятки України. Я вірю, що скоро українці, так само, як і колись, зможуть безперешкодно відвідувати і Севастополь, і Херсонес, та інші відомі місця Кримського півострова.

Римська цитадельНа варті

Комментарии (1)
Комментировать или нажмите "ответить" под комментарием ниже
Євген Благоважко (гость) 3 ноября 2021, 17:08
Дякую за розповідь!
 ответить
 
Подождите пожалуйста