Вы тоже можете добавить фото, отчет, туристический объект, статью! Стать автором!

Рукотворная пещера (с.Подпечеры, Ивано-Франковская обл.): карта, фото, описание

 Roman   2389

все Фото (11)

Ход, вырубленный в скале

... Карта

Где Село Подпечеры, Тисменицкий район, Ивано-Франковская область
Высота н.у. моря 238.0 м
Статус памятник археологии
Доступ посетителей свободный

Перша згадка підпечарських печер датується 2013 роком – перша згадка в моїй голові. Я був приїхав до Василя на Василя в ПідпечАри – саме через "А", як в пісні "ех, ПідпечАри, мені насняться ваші чари". В кульмінаційний момент святкування ми пішли по місцях василевої бойової слави – де Макар телят напас, а Василь корову пас. Василеве дитинство пронизане історіями його діда: колись в Підпечарах мали місце бути глибші печери, але їх люди засипали, бо худоба туди попадала і калічилася . Ніхто направду нічого не знає. Перша згадка про село Підпечари (1527 рік) нагадує про те, що на той час підземні порожнини вже були. При тому, "печери" – не карстового походження, а очевидно вирубані в скелі. Якщо б дослідники вбачали в порожнині культове походження, то про об'єкт було б зазначення в "Середньовічні монастирі Галичини: житло і побут" (а їх там нема).

"Печера" схожа на велику підземну комору. Основний об'єм – велика "світлиця" (чи то "темниця", таяк печера темна). Від "сіней" (передпокою) темницю відділяють прямокутної форми двері. Збоку від входу в стіні – ніша, в якій колись могла бути встановленою якась фігура або на тумбочці днювати вартовий. Просто навпроти ніші був, зараз напів-запорпаний, історичний вхід.

А потім частина склепіння над темницею завалилася, і тепер вхід-пройма там. Принаймні, в 1993 році, коли тут робили топозйомку дослідники з чернівецького спелеоклубу "Троглодит", обвал вже був стався. Внаслідок відбулася "розгерметизація" підземної порожнини, куди раніше атмосферне повітря проникало мало що. Т.зв. "кріогенне вивітрювання" – вода, туди-сюди долаючи цельсієвий нуль, в агрегатній формі криги набуває сили руйнувати каміння будь-якої складності. Як наслідок, склепіння Підпечарської печери швидко руйнується, в наш час ціла купа каміння встелює долівку. Якщо довго пробути в цій печері, ризикуєш отримати на голову персональну могильну плиту.

Підпечери – від часу останньої реформи є територією Івано-Франківської (територіальної) громади. Прогульковий маршрут понад Ворону-річку не так щоб був таким вже цікавим, купа стихійних туристів тут нипає через близькість до міста. Питання консервації об'єкту – не лиш "історико-культурне", а безпосередньо стосується безпеки "мешканців громади та гостей міста". Поняття "аварійність" не можна використовувати для карстових печер, бо їх стан (в заваленій чи незаваленій фазі розвитку), є природнім. Але можна і треба – стосовно об'єктів антропогенного походження, термін придатності яких з кожним століттям не стає безпечнішим для відвідувачів.

До слова, мені згадується печерний музей в (природній карстовій) печері Вертеба, де є каменюка, що під нею свого часу археологи знайшли кілька кістяків юнаків-ровесників. Віруючи інтерпретації, молоді люди недопроходили обряд ініціації, трапився хтось, на думку, Печери, недостойний. Тому не варто робити в підпечарській печері музей.

Проте, у випадку замурування дірки (спеціалізованою – історико-культурною – установою) об'єкт житиме довше. Заодно, в процесі рятівних археологічних робіт, дослідники могли б розгорнули нападане каміння, знайти керамічку, а бажано повноцінний історичний шар, навіть поховання. І якщо в якомусь Незвиську-над-Дністром є аж 27 об'єктів стародавньої археології, Івано-Франківськ – непристойно (як для Галичини) молоде місто (1662 р.). Для модернового міста-громади печера-в-ПідпечАрах може завдати ефекту крекелюру (археолого-рукотворного зістарювання дати заснування).

Андрій Мельничук

Больше фото (11)
Естественная текстура камня
Естественная текстура камня
Вход в пещеру
Вход в пещеру
Вход расположен под высоким обрывом
Вход расположен под высоким обрывом
В засаде :)
В засаде :)
Потолок осыпается
Потолок осыпается
Рукотворная пещера в селе Подпечеры
Рукотворная пещера в селе Подпечеры
Камень очень хрупкий
Камень очень хрупкий
Свет в конце тоннеля
Свет в конце тоннеля
Подземная комната
Подземная комната
Свод обваливается
Свод обваливается
Отчеты, краеведческие статьи (0)
Об этом месте пока не написано ни одного отчета. Вы можете
Добавить отчет
Обсуждение на форуме (0)
Это место пока не упоминается ни в одной теме форума. Вы можете
Создать тему

Комментировать
Имя* (буква, потом буквы цифры _-.)
Email* (останется в тайне)
Комментарий*
Добавить Очистить
 
Подождите пожалуйста